Ia-mă așa cum sunt

Tradițiile de nuntă la români

Știu că o să-mi sară multă lume în cap, dar trebuie să spun asta. Românilor le place să se dea în stabă. Le place să etaleze tot ce au ei mai de preț și tot ce fac. De-asta mi se par mie penibile datinile de nuntă la noi. Și pur și simplu nu înțeleg de ce. Adică ce semnifică. Mai știe cineva? Nici logică nu au, nu sunt nici distractive, nici amuzante, nici practice.

Toată plimabrea prin tot orașul a nașilor după fini și „luarea” lor de acasă cu tot ritualul și lăutarii și „ Ia-ți, mireasă, ziua bună„ mă duce cu gândul mai degraba la o înmormântare. Toată lumea jelește de parcă se duc miri la spânzurătoare.

De ce să joci hora în fața blocului? Cu ce scop? Ca să vină babele din vecini, pe care nu le-ai văzut niciodată, să caște gura, eventual să-ți mai și trântească o pupătură băloasă ca să-ți strice machiajul. Și care e faza cu bărbieritul mirelui cu cel mai mare iatagan pe care îl posedă? Ruptul turtei în capul miresei nu face alceva decât să chinuie nașa să nu-i umple freza și voalul finei cu frimituri. Ce e cu riscurile astea inutile. Nu mai bine se pregătește fiecare la el acasă și se întâlnesc toți la biserică?

O sa spuneți acum că astea sunt datini și trebuie să ținem de ele. De acord, dar numai dacă îmi spune și mie cineva ce semnifică toate ritualurile astea cu lux de amănunte. Pe vremuri demult apuse aveau scopul lor, dar majoritatea nu mai sunt de actualitate. Suntem în secolul 21.

Iar apropos de biserică, ce-i cu slujba aia de 13000 de ore în căldură infernală, cu toată lumea în picioare, învârtit de nu știu câte ori în jurul mesei și treaba cu coroanele și ce naiba se mai face? N-ar fi mai frumoasă și mai specială dacă ar fi nițel eficientizată și nu și-ar aminti-o toată lumea ca fiind insuportabilă și plictisitoare? Eu aș spune ca ar cam fi, dar asta e doar părerea mea.

Dacă îndrăznește cineva, la nunta mea, să mă oblige să fac ceva ce nu vreau și în care nu cred, va avea o surpriză probabil neplăcută. Nu cred că are cineva dreptul ăsta. În plus, dacă vrei să ajuți, or faci cum ți se spune, or mai bine stai frumușel în banca ta, dacă îți vrei oasele întregi.

3 gânduri despre „Tradițiile de nuntă la români

  1. ai uitat de galeata plina de bani si de brad , de dusul apei la fantana si de uratele flori de pus in piept eventual si 500 de euro valoaree:)) , voalu’ , jarteaua , aruncatul graului , ceva nou , ceva vechi , ceva imprumutat , sa nu vezi mireasa , furtul miresei .. si pooot sa continui pana maine :))) sunt tot felul de mituri , speculatii , superstitii si in fiecare regiune oamenii de acolo cred ca nunta lor respecta „datinile” alea bune … bla

    Apreciază

    1. Jartiera, aruncatul grâului/ orezului, ceva nou, ceva vechi, ceva împrumutat, să nu vezi mireasa că aduce ghinion nu sunt românești, sunt împrumutate cel mai probabil de la americani. Dar nici ele n-au logică, dar măcar unele sunt amuzante.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s