Generalități

Generozitatea e, de fapt, egoism

De ce facem noi lucruri frumoase pentru alții? De ce suntem noi buni și ne place să arătăm compasiune și devotament altora? Ai fi tentat să spui că vrei să ajuți și că asta e din pură generozitate și altruism. Că pur și simplu le faci altora un bine dacă îi ajuți.

Aiurea! Asta ne face să ne simțim mai bine cu noi înșine. Ne crește stima de sine prin faptul că suntem apreciați. Adică tot pentru noi facem ce facem pentru alții. Îți place să vezi moace fericite și să știi că tu ai făcut ca ele să se întâmple. Ne crește inima când vedem rezultatele muncii noastre… asupra altora.

Nu ajutăm din selflessness, ci din selfishness. Când ajuți pe cineva, de fapt te ajuți pe tine. Te ajuți să te simți mai bine. De ce oare multe vedete fac acte de filantropie. Bine, și pentru publicitate, dar e un mod de recreere, de relaxare.

Suntem egoiști și de-aia suntem generoși. Nu încerca să mă contrazici. Gândește-te. Nu-ți faci egomasaj când vezi că altul e fericit din cauza ta? De-aia te bați cu pumnii în piept pentru cauzele în care crezi. Nu facem adăposturi pentru câini să-i salvăm de moarte sigură și doar atât. Ne scutim pe noi de disconfortul de a-i vedea oale și ulcele. La fel și cu darurile de sărbători pentru orfani, activitățile cu bătrânii din azile ș.a.m.d.

Vestea bună e că, deși aparentul scop principal e, de fapt, secundar, nu e nimic greșit în asta. Atâta timp cât „victimele colaterale” sunt fericite, totul e perfect moral.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s