De bun simț

Suntem neam de hateri

imageDa!

Ne place foarte tare s-o facem pe deștepții. Si ne batem cu pumnii în piept când nu e cazul, mai ales. Ne lăudăm cu ce am avut și ne pare rău că nu mai avem, dar n-am apreciat la timpul potrivit și nici n-am știut să profităm din plin. Nu apreciem nici oamenii de valoare decât dupa ce pleacă mai mult sau mai puțin reversibil. Brâncuși e un caz cât se poate de concludent, dar mai sunt și alții.

Ne place al dracului de tare să ne certăm. Să băgăm râcă. Purtăm pică. Și dacă ne merge prost, să moară și a vecinului că merită. Avem un tupeu fantastic. Din vorbe. Dar când vine vorba de confruntarea propriu-zisă o dăm la întors. Ne uităm în grădina altuia și-i spunem ce nu-i pus la loc. Dăm indicații scenice. Dar de-a nostră cine mai are grijă? Câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia.

Blamăm pe oricine din orice. Aruncăm cu pietre în oamenii care nu vor decât să-și trăiască viețile liniștiți… viețile în care noi intrăm cu bocancii plini de noroi. Catalogăm orice. Bârfim orice. Tot ce nu-i între delimitările standardelor de mediocritate e greșit.

Ai tatuaje? Drogat împuțit și iresponsabil. Te îmbraci mai atipic? Ești nebun! La casa de nebuni cu tine! Ce e aia? Așa ai văzut la restul lumii? De ce nu te comporți ca un om normal? Ce fel de meserie mai e și aia? Fă și tu o facultate să intri în rând cu lumea, să-ți faci un rost în viață.

Ce e aia normalitate până la urmă? Rostul în viață nu se rezumă la a fi în rând cu lumea. Rostul în viață ți-l faci tu cu mâna ta și prin deciziile pe care le iei și de care ești doar tu responsabil.

Nu dăm doi bani pe lucrurile cu adevărat valoroase: prosperitate, familie, educație (fir-ar ea să fie!), bunăstare, zenul ăla care nu e important. Păi cum să nu fie? Ce-ți merge bine fără zen? Nimic. Conteaza ce zice X și Y, nu ce crezi tu. De ce-ți pasă? X și Y îți zic o vorbă bună când toți fug, îți pun o bucată de suflet la loc atunci când cade?

Nu! Singura persoană de a cărei păreri ar trebui să-ți pese cu adevărat ești tu. Pentru ca singura persoană cu adevărat importantă în viața ta ești tot tu. Nimeni nu te ajută benevol. Nimeni! Tuturor le iese câte ceva dacă te ajută, fie și de ordin spiritual.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s