De bun simț

Adaptabilitatea şi utilitatea ei

rawpixel-632465-unsplashBă! Trebuie să ţii cont de feed-back-urile celor din jur. De ce? Pentru că eşti om, deci fiinţă socială, care trăieşte într-o comunitate la care trebuie să se adapteze ca să supravieţuiască. Altfel rişti să devi un inadaptat deviat care se comportă ca un nesuferit cu multă nesimţire şi aroganţă, pe care nimeni nu-l place şi de care toată lumea fuge. Nu mă-nţelege greşit! Aroganţa e bună şi chiar indicată pentru ego-boost, dar atunci când ştii ce şi cum faci şi când primeşti feed-back pozitiv pentru asta.

Vorbesc în principiu despre relaţiile sociale aici. Nu zice nimeni să te schimbi pentru x şi y, dar când vezi că nu intri în graţiile niciuneia dintre literele alfabetului niciun pic, înseamnă că ceva faci greşit. Din nou, n-a zis nimeni că trebuie să mulţumeşti pe toată lumea sau că nu eşti tu cea mai importantă persoană din viaţa ta, dar eşti înconjurat de oameni pe care îi frustrezi prin rigiditatea ta şi care, la rândul lor, te frustrează pe tine şi îţi rănesc egoul prin răspunsurile lor comportamentale sau verbale. Ai putea spune că au format o alianţă împotriva ta, dar n-ar fi mai ecologic şi economic pentru toată lumea să mai ţii cont şi de ce zic alţii.

Nu vorbesc de oamenii de pe stradă, vorbesc de ăia care-s importanţi pentru tine, ăia care te înconjoară zi de zi. Dacă tu faci un lucru care vezi că îi deranjează pe cei din jurul tău, de ce îl repeţi la infinit? Ce satisfacţie îţi oferă să-i vezi cum li se umflă venele pe gât şi frunte şi scot fum pe urechi şi nări? Ţine de bunul simţ elementar şi de respectul în primul rând faţă de tine. Ca să nu mai vorbim că asta implică şi un pic de empatie, de care, ce-i drept, nu toată lumea e capabilă. Ia-ţi un minut o dată la ceva timp şi uită-te la oamenii importanţi pentru tine şi dacă nu vezi în ochii lor că ceva e în neregulă, întreabă. Calcă-ţi puţin pe orgoliu şi ascultă din când în când ce au de zis. Poate au nevoie de tine să fii acolo, să fii suportiv şi să încetezi cu picătura chinezească măcar pentru un moment. Toată chestia asta e de fapt intruzivă. Intri în spaţiul lor personal emoţional.

Şi hai s-o luam altfel. Ţie îţi convine când cineva face ceva ce te deranjează? Numai o dată, nu trebuie să fie repetitiv. Ei, imaginează-ţi acum cum ar fi să facă treaba aia zilnic sau de mai multe ori pe zi? Frustrant, nu? Ei, uite de-asta există zicerea „ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”. Aşa că, dacă nu eşti capabil de empatie şi nu-l simţi pe ăl de lângă tine, fă un exerciţiu de imaginaţie scurt şi vezi tu cum te-ai simţi în acelaşi context.

Photo by rawpixel on Unsplash

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s