Scrisori

Dragi părinți de peste tot,

robert-tudor-704829-unsplash.jpg

Aveți grijă, mare grijă de copiii voștri. Dacă voi nu o faceți, nimeni altcineva nu o va face pentru voi. Oferiți-le iubire necondiționată, înțelegere, dar cel mai important, un mediu în care să crească armonios și frumos, un mediu sănătos, un mediu echilibrat din care să învețe cum să fie oameni frumoși. Ajutați-i să zboare spre culmile gloriei lor, ajutați-i să se ridice atunci când cad și la propriu și la figurat.

Petreceți timp de calitate cu ei, dar nu 5 minute seara, inainte de culcare, pentru că, în viitor, copiii nu își vor aminti timpul puțin petrecut împreună, ci timpul mult petrecut separat. Nu încercați să compensați timpul cu lucruri materiale. Ele nu contează și nu vor conta niciodată. Creați amintiri cu ei, amintiri plăcute, povești de spus copiilor și nepoților lor.

Întrebați-i ce își doresc să se facă atunci când vor fi mari, ce pasiuni au, cum se simt, cum le-a fost ziua și daca și cum îi puteți ajuta. Hrăniți-le pasiunile și idealurile și nu-i judecați. Nu încercați să proiectați asupra lor idealurile și țelurile voastre. Nu va funcționa. Lăsați-i să își construiască singuri calea. Ei au nevoie să stați în spatele lor, să îi prindeți atunci când cad, să fiți alături de ei la intersecțiile vieții. Nu încercați să alegeți pentru ei și să decideți voi în locul lor ce le place și ce nu. Nu va funcționa. Se vor umple de frustrări, se vor închide și vor găsi niciodată prietenii de care au nevoie în voi.

Respectați-vă copiii ca persoane, ca indivizi, respectați-le adevărul și intimitatea. Ajutați-i să își găsească limitele, pentru că singuri nu se descurcă. Așa vor învăța ce e bine și ce e rău. Nu-i lăsați să se simtă singuri, neajutorați și neînțeleși. Nu-i lăsați să plangă de durere în suflet. Nu-i nimiciți făcându-i să se simtă mici, neînsemnați și lipsiți de importanță. Voi trebuie să fiți acolo să le-o alinați.

Fiți pentru ei muntele și marea, soarele și luna, fiți povești adevărate la care se uită ca la stele. Ei oricum vă consideră deja eroii lor. Meritați-vă acest statut. E greu de tot, dar nu și imposibil. E greu să le oferiți răbdare și zâmbet atunci când nu știu cum să își gestioneze emoțiile și se dau cu fundul de pământ, fac scandal și circ în public. Învățați-i că și părerea lor contează.

Părinți, nu vă bateți joc de copii. Experimentați împreună. Nimeni nu are răspunsurile tuturor întrebărilor, dar le veți găsi împreună. Veți crește împreună. Ei sunt oglinda voastră și așa vor fi mereu. Nu le dați motive să vă urască toată viața. Dacă faceți asta, nu îi meritați.

Cu sinceritate,

Un copil

Photo by Robert Tudor on Unsplash

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s