Generalități

Ce e procrastinarea și cum să scapi de ea?

bruno-cervera-327492-unsplash.jpg

Nu sunt cea mai potrivită persoană care să scrie despre „cum să scapi de procrastinare”, pentru că daca aș ști și aș pune în practică, acum aș scrie la licență, nu pe blog. Dar partea bună e că știu să scriu despre ce e aia.

Procrastinarea, dragii mei, este momentul acela când am de făcut ceva super important, dar realizez că nu e curățenie în casă, iar ăsta, evident, nu e un mediu propice pentru lucru și ma lovește gospodina din mine în moalele capului cu dorința ei de a pune totul în ordine și de a face totul să sclipească. Procrastinarea e mometul în care parcă aș ronțăi ceva, deși am mâncat acum 15 minute, în loc să mă apuc să fac ce am de făcut (poate te întrebi, Roxana, de ce te îngrași… de asta te îngrași! că mănânci tâmpenii non-stop, în loc să faci ce ai de făcut. Pune mâna și fă abdomene și genuflexiuni și tonifiază corpul ala feloșcăit! și lasă dracu telefonul ăla!). Procrastinarea este practic evitarea responsabilității.

Procrastinarea e atunci când îmi spun „lasă că am timp”. Procrastinez și când vine vorba de somn și știu că a doua zi dimineața trebuie să ma trezesc devreme pentru că am ceva super important de făcut și îmi spun, deși nici măcar nu sunt în pat, „dacă adorm în momentul ăsta, mai am fix 4 ore și 7 minute de somn”. Cui nu i s-a întâmplat măcar o dată?.

Acum, conform DEX, „PROCRASTINÁ,procrastinez,vb. I. Tranz. A amâna sau a întârzia începerea execuției unei sarcini; a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa. Din engl  procrastinate.”. Asta e varianta mai simplă și teoretică, dar procrastinarea e mult mai mult de atât. E un stil de viață aș putea spune. Iar scuza principală e „lucrez mai bine sub presiune”. Nu zic, o fi adevărat. Pentru mine, de exemplu, funcționează. Asta poate și pentru că nu prea am încotro…?

Despre cum să scapi de procrastinare pot să spun un singur lucru (deși nu sunt deloc în măsură). Cea mai bună variantă de remediu împotriva procrastinării este să mă apuc din timp de treabă, ca să beneficiez și de pauze dese și lungi că nu mă grăbește nimeni. Adică, filosofic vorbind, să înghit broasca întâi.

Hm… asta îmi zic de fiecare dată când știu că e timpul să mă apuc de ceva.

Photo by BRUNO CERVERA on Unsplash

2 gânduri despre „Ce e procrastinarea și cum să scapi de ea?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s