Hai să fim serioși puțin

Fericirea e a mea

mark-adriane-259950-unsplashȘtiu, m-am lenevit. Dar promit că revin în forță cu un subiect bun.

Despre fericire am mai scris eu în filosofările mele anterioare. Însă am ratat o dimensiune foarte importantă a ei. Fiecare om e responsabil de propria lui fericire.

Ce vreau sa spun? Oamenii, în general, au tendința să îi blameze pe alții pentru nefericirea lor. Adică parctic ne bazăm pe alții să ne facă fericiți, când de fapt noi suntem singurii în măsură să facem asta. Este eterna problemă a fricii de responsabilitate și de propria „grădină”, așa că cel mai simplu este să ne uităm la alții și să le dăm sfaturi necerute despre cum să-și aranjeze florile, de exemplu. La fel e și cu fericirea. În loc să ne uităm să ne aranjăm singuri florile, îi lăsăm pe alții să o facă în locul nostru. Și atunci, evident,  dacă apelăm la ochiul critic al altcuiva pentru chestiuni subiective ce țin de propria existență, lucrurile automat se vor bate cap în cap la un moment dat. Bine, nu zic, ajută și el, ochiul critic străin, dar doar în sensul de oglindă, doar ca să ne dăm seama de cum stă treaba din afară și cum ne văd alții, ca să ne putem raporta la alte perspective. Nu știi niciodată, poate Ghiță (nume generic, primul care îmi veni în cap) are dreptate, poate sunt prea vulcanică și asta îl afectează pe el. Ei, aici e alta poveste. Atâta timp cât acțiunile noastre îi afectează (mai ales negativ) pe cei din jur, nu mai e OK.

Dar să revenim la fericire. Am văzut treaba asta în multe cupluri mai ales. „Ghiță nu mă face fericită!”. Păi nu e treaba lui, nu știu cum să îți spun. Dacă nu ești fericită lângă Ghiță, trebuie să te întorci puțin la tine și să te uiți de unde pleacă nefericirea asta, că nu pleacă de la Ghiță, pleacă de la ceva din interior. Știi ce zic? Adică nici Ghiță nu are de unde să știe exact ce simți dacă nu îi spui. Poate pur și simplu nu sunteți pe aceeași lungime de undă, dar asta e altă discuție. Poate ce îi ceri tu să facă pentru tine ca să te facă fericită îl nefericește pe el. Iar asta nu mai e ok. Toate astea duc la singurătate în doi. Găsește eventual o cale de mijloc. Sau dacă nu, s-au mai văzut oameni care se iubesc, dar au o relație desfuncțională. Poți lua o decizie. Deci, fiecare suntem responsabili de propria fericire.

Ia și bea o cafea, relaxează-te și gândește-te la ce poți face tu pentru tine.

Photo by MARK ADRIANE on Unsplash

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s