Cu dragoste

Mă înșeală…

heather-schwartz-493953-unsplash.jpg

Nu mă înșeală, de fapt, nimeni, dar titlurile de genul atrag. Așa că țop! și eu în cancan-uri.

M-am lovit des de întrebarea „Ce faci dacă afli că te înșeală?”. Și uite cum gândesc eu treaba asta cu înșelatul.

Atunci când unul dintre cei doi decide să facă ceea ce noi numim generic „înșelat” (iar aici intră ce consideră fiecare, de la uitatul după funduri pe stradă până la a face un copil cu altcineva – am zis să iau două extreme) poate avea două motive: fie de plictiseala și dorință de ceva nou, fie pentru că nu se poate abține, pentru că are o formă de patologie și pur și simplu așa își trăiește viața.

În al doilea subiect nu voi intra, pentru că, de obicei fac asta mincinoșii patologici, aceiași care promit mereu că nu mai fac și că se cumințesc. O să intru în prima variantă.

Așadar, plictiseală și dorință de ceva nou. Adică, după o relație lungă cu suișuri și coborâșuri, la un moment dat intervine monotonia. Și din ceva motiv unul dintre cei doi face imprudența catastofică. Se termină pământul, lumea se prăbușește, celălalt se simte trădat și ca un prost. Bun! Până aici totul e clar, deja clișeic pot spune.

Însă foarte puțini se gândesc la motivele pe care le-a avut celălalt să facă treaba asta. Și poate pur și simplu a fost o singură dată și regretă mult. Mă rog. Ideea e că, de obicei, omul face treaba asta atunci când nu primește ceea ce are nevoie și atunci caută în altă parte. Dar asta nu înseamnă neapărat că nu mai iubește. Există loialitate fără fidelitate și invers.

Ce fac eu dacă aflu că mă înșeală? Întreb, nu dau cu parul, cum s-ar spune. Caut motiv, pentru că trebuie să fie unul. Port o discuție. Și de aici lucrurile pot merge în două direcții. Dacă decidem de comun acord că nu mai merge și că nu mai putem continua, aia e. Dacă nu, reparăm ce era stricat. Bine, să fim serioși, e clar că nu va mai fi la fel. Dar poate învățăm ceva nou (plecând de la experiența cu pricina, până la chestiuni mai profunde, emoționale). Poate fi chiar mai bine.

Și totuși toate astea pot fi evitate. Cum? Prin deschidere și CO-MU-NI-CA-RE. Dar din aia pe bune, nu minciunele pe care vreți amândoi să le auziți, că nu ajungem nicăieri cu ele.

Photo by Heather Schwartz on Unsplash

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s